Citeste eticheta inainte de a cumpara orice produs alimentar. Vei vedea ca in spatele gustului stau multe E-uri si alte ingrediente nocive.
In continuare va prezentam cateva alimente nocive din comert:
- pate de ficat sau vegetal
Compozitie tipica a unui pateu industrial: ficat de pasare 20%, apa, carne de pasare, ulei vegetal nehidrogenat, proteina vegetala din soia, amidon din porumb, sare iodata, condimente, amidon din grau, extract din condimente, mustar, arome, stabilizatori (polifosfat i E 452), sirop de glucoza, emulgatori (esterii glicerici ai acidului citric E-472), agenti de ingrosare (guma guar E-412, guma xantan E-415), antioxidanti (acid citric E-330), ascorbat de sodiu E-301), potentator de aroma (monoglutamat de sodiu E-621), colorant (carmin E-120), conservant (nitrit de sodiu E-250). Contine alergenii: soia, gluten, mustar.
Multe sortimente, in special cele mai ieftine, contin caragenan (E-407), care favorizeaza malnutritia.
Pe piata exista si pate de post avad continut de: apa, ulei vegetal hidrogenat (margarina) sau nehidrogenat, proteina din soia, sare iodata, extract de condimente, mustar, arome, stabilizatori (polifosfati E-452), emulgatori (saruri ale acizilor grasi E-470, s.a.), agenti de ingrosare (guma guar E-412, caragenan E-407), amidon din grau si porumb, sirop de glucoza, zaharuri, potentator de aroma (glutamat monosodic E-621), legume deshidratate, antioxidant (acid ascorbic E-300), acidifiant (acid citric E-330), faina de roscova (E-410), coloranti (caramel E-150, rosu carmin E-120), extract de paprica. Contin alergeni de tipul: gluten, telina, mustar, soia. Desigur, astfel de compozitii nu sunt cu nimic mai bune nutritional in comparatie cu pateurile din ficat-carne, continand chiar mai multe E-uri. Atentie pentru suferinzii de diabet, deoarece aceste pateuri contin glucide, ele trebuie scazute din ratia zilnica. Datorita continutului mare de grasime vegetala, nu sunt indicate celor cu dislipidemie, boli cardiace, supraponderalilor sau obezilor. Aceste produse, dupa cum se constata din compozitia lor, contin sare, zahar si grasimi ascunse, de care trebuie sa tinem cont pentru a nu face exces. Pateurile vegetale care contin gluten nu trebuie consumate de suferinzii de celiachie. Din cauza E-urilor, in special E-621 (glutamat monosodic), produsul nu este indicat hipoglicemicilor, copiilor, cardiacilor, femeilor insarcinate. Fosforul adus de polifosfatii utilizati pentru stabilirea apei in compozitie impiedica formarea densitatii osoase minerale normale, fiind contraindicat copiilor, adolescentilor, batranilor, suferinzilor de osteoporoza. Uneori, pateurile vegetale contin ingrediente care nu sunt de post si, de aceea, ca o regula generala, cititi cu mare atentie eticheta cu compozitia acestor pateuri.
- parizer
Acesta are în compozitia sa 80% slanina si sorici de porc, 10% MDM, carne dezosata mecanic, în compozitia careia intra oase macinate. Acest aliment mai contine faina de soia, amidon, dar si condimente, printre care se numara sare, coriandru, boia de ardei. Potentiatorii de gust si colorantii sunt si ei trecuti pe lista ingredientelor care se gasesc în parizer.
- salam
Salamurile contin aditivi care imita gusturile condimentelor, zahar, nitrati, nitriti, carmin, glutamat de sodiu - cunoscut si sub denumirea de E 261 si faina de soia în proportie de 20%. Slanina si soriciul se gasesc în proporti de 60% în acest preparat de carne, urmate de carne de calitate inferioara, în proportie de 17%.
- margarina
Margarina a fost dezvolatata pentru prima oara in anul 1870 ca inlocuitor pentru unt. Tehnologia de obtinere prin hidrogenare a aparut in secolul XX. Este vorba de hidrogenarea partiala a uleiurilor vegetale (floarea soarelui, rapita), urmata de emulsionarea cu apa, astfel încât sa ajunga la o compozitie asemanatoare untului, de 65-80% grasime. În acelasi timp, s-a dezvoltat si un alt produs, shorteningul (un ulei hidrogenat pentru patiserie).
Ingrediente produsului de tip margarina: agenti emulsificatori si aromatizanti, vitaminele A si D, coloranti sau conservanti.
Margarina poate provoca aparitia bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative. Atunci cand sunt asimilate de catre organism, aceste grasimi afecteaza sistemul imunitar, determina o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii si chiar la cancer. Margarina poate dezvolta si rezistenta la insulina, in cazul diabeticilor.
- crenvusti
Crenvurstii pot duce la aparitia toxiinfectiilor alimentare daca nu sunt pastrati în conditii corespunzatoare. MDM-ul este gasit în mare parte din acest preparat din carne. Pielite si grasime se gasesc si ele în compozitia acestora.
- kaiser
Kaizerul este injectat cu solutii care contin sare, gelifianti pentru retinerea apei, coloranti pentru aspectul de proaspat, conservanti, agenti de întarire a gustului si aromei. Carnea se regaseste în proportii destul de reduse.
- sunca taraneasca
Sunca taraneasca contine slanina, urme de oase si sorici în proportie de 70%. De asemenea, alimentul mai contine proteine din soia si coloranti - printre care se numara carminul.
- mustar
Anumite sortimente de mustar au devenit periculoase din cauza aditivilor cum ar fi: agent de îngroşare denumit "gumă xantan" (E 415) scade valoarea nutritivă ; acidul citric (E 330) poate provoca afecţiuni bucale; benzoat de sodiu (E 211) poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare; sorbat de potasiu (E 202) poate provoca alergii sau astm; "gumă xantan" aditivul E 415 interzis in majoritatea tarilor UE.