sâmbătă, 4 septembrie 2010

Este legal sa copiem de pe DC++ sau torente?

  Foarte multi oameni folosesc Dc++ sau torentele pentru a descarca filme, muzica, documente, softuri etc. Pentru ca si in Romania au fost trimisi in ultimul timp in judecata utilizatori de Dc++ ar trebui sa stiti cateva lucruri despre download-ul de pe internet.
  In primul rand legea spune asa: "Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual".


  Programele de tip DC++ sunt legale cu conditia ca materialele din share sa nu aiba continut protejat ceea ce inseamna infractiune.
  Torentele sunt ilegale pentru ca odata ce incepi descarcarea unor materiale purtatoare de drepturi de autor incepi sa le pui la dispozitie si altora pentru download (devii seeder).
  Trebuie precizat ca download-ul nu este ilegal daca ceea ce descarci folosesti doar pentru tine. Chiar daca acel produs este piratat si contine drepturi de autor cat timp nu il pui la dispozitia altora este in regula din punct de vedere legal. Acest lucru este explicat chiar de AIMR (Asociatia Industriei Muzicale din Romania).
  Mai multe informatii pe site-ul Asociatia Industriei Muzicale din Romania. www.aimr.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu