miercuri, 1 februarie 2012

Sindromul de colon iritabil

  Sindromul de colon iritabil este, conform NDDIC (National Digestive Diseases Information Clearinghouse), o afectiune caracterizata cel mai frecvent de crampe, dureri abdominale, balonare, constipatie si diaree. Sindromul de colon iritabil provoaca disconfort si dureri, dar nu cauzeaza dureri permanente ale intestinului si nu duce la aparitia de boli grave, cum ar fi cancerul. Cei mai multi oameni pot controla simptomele lor cu dieta, managementul stresului, si medicamente prescrise. Cu toate acestea, pentru unii oameni, sindromul de colon iritabil poate fi foarte suparator pentru ca le poate reduce capacitatea de munca, participarea la evenimente sociale etc.


Simptome:
 
  Principalele simptome:  dureri abdominale, balonare si disconfort.
  Insa simptomele pot varia de la o persoana la alta. Unele persoane se prezinta cu constipatie. Adesea aceste persoane au crampe atunci când încearca sa aiba un scaun, si nu pot elimina orice scaun sau nu pot elimina decat o cantitate mica. Cand totusi pot elimina un scaun acesta poate avea mucus în el, care este un lichid ce umezeste si protejeaza parti ale sistemului digestiv.
  Alte persoane pot sa aiba diaree cu scaune frecvente si apoase. Persoanele care au ca simptom diareea simnt adesea o nevoie urgenta si incontrolabila de a avea un scaun.
  O alta categorie de persoane cu sindrom de colon iritabil au ca simptome, in mod alternant, constipatie si diaree.
  De multe ori simptomele pot sa dispara pentru cateva luni sau sa se agraveze in timp.



Cauze:

  Specialistii nu au putut detrmina cu exactitate cauza acestei boli. Una dintre teorii releva faptul ca persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil sunt foarte sensibile la anumite alimente si la stres. De asemenea se presupune ca poate fi implicat si sistemul imunitar care lupta impotriva infectiilor.
  - motilitatea normala sau miscarea poate sa nu fie prezente la o persoana care sufera de sindromul colonului iritabil. Acestea poate fi spasmodice sau se pot chiar opri temporar. Spasmele sunt contractii musculare puternice.
  - epiteliu, parte a colonului, care poate fi afectat de sistemul imunitar sau nervos regleaza fluxul de fluide  în interiorul si în afara colonului. Cu toate acestea, în cazul în care continutul din interiorul colonului se misca prea repede, colonul isi pierde abilitatea de a absorbi lichidele. Rezultatul este mult lichid in scaun. La alte persoane miscarea din interiorul colonului este prea lenta ceea ce duce la absorbtie de lichide suplimentare. Si ca urmare apare constipatia.
  - o persoana predispusa la sindromul de colon iritabil poate sa raspunda mai puternic la stimuli alimentari sau de stres in raport cu o persoana obisnuita care nu ar fi deranjata de aceeiasi stimuli.
  - cercetarile recente au aratat ca serotonina este legata de funtionarea gastro-intestinala normala. Serotonina este un neurotransmitator care transmite mesajele dintr-o parte in alta a corpului. In procent de 95% serotonina este localizata in tractul gastrointestinal iar restul de 5% se gaseste in creier.  La persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil nivelul de serotonina din tractul gastrointestinal este foarte scazut. Ca urmare aceste persoane au probleme cu tranzitul intestinal si mobilitatea, si in consecinta au mai multi receptori sensibili la durere in tractul gastrointestinal.
  - cercetatorii iau in calcul faptul ca sindromul de colon iritabil poate fi cauzat si de o infectie bacteriana in tractul gastrointestinal. Studiile arata ca persoanele care au avut gastroenterita dezvolta uneori sindromul colonului iritabil.
  - cercetatorii au descoperi ca, intr- o forma usoara, boala celiaca poate sa prezinte simptome similare sindromului de colon iritabil. Persoanele cu boala celiaca nu pot digera gluten, o substanta care se gaseste in grau, secara si orz. Un test de sânge poate determina daca boala celiaca poate fi preznta la un anumit pacient.


Diagnostic:

  Sindromul de colon iritabil este diagnosticat în general, pe baza unui istoric medical complet, care include o descriere atenta a simptomelor si un examen fizic.
  Nu exista teste specifice pentru sindromul colonului iritabil, se pot efectua teste care sa excluda alte afectiuni.           Aceste teste pot include probe testare scaun, teste de sange etc. In mod normal un medic va efectua o sigmoidoscopie sau colonoscopie.
  Daca rezultatele testului sunt negative, medicul poate diagnostica sindromul de colon iritabil pe baza simptomelor.
  Simptome:
-dureri abdominale sau disconfort pentru cel putin 12 saptamani din cele 12 luni precedente. Aceste 12 de saptamani, nu trebuie sa fie consecutive.
-durerile abdominale sau disconfortul au doua din urmatoarele trei caracteristici:
         -durerile sunt atenuate in momentul in care persoana are un scaun;
         -cand aceste dureri abdominale incep, apare o schimbare in modul in care o persoana are scaunul;
         -cand aceste dureri abdominale incep apare o modificare în forma de scaun sau de felul in care arata.
  Pot sa apara si alte simptome cum ar fi:
     -o schimbare a frecventei de tranzit intestinal;
     -o modificare a aspectului de tranzit intestinal;
     -sentimente de urgenta incontrolabila de a avea un scaun;
     -dificultate sau incapacitate de a face un scaun;
     -mucus prezent în scaun;
     -balonare.
  Sangerarea, febra, scaderea in greutate, durerile persistente si severe nu sunt simptome de sindrom de colon iritabil, ele pot indica alte probleme cum ar fi cele inflamatorii, si mai rar cancer.
  Actiuni care agraveaza simptomele de sindrom de colon iritabil:
-mese imbelsugate;
-gaze în colon;
-medicamente;
-grâu, secara, orz, ciocolata, produse lactate, alcool sau bauturi cu cofeina, cum ar fi cafea, ceai, cola etc;
-stres, suparari, sau tulburari emotionale.
  In plus persoanele cu sindromul de colon iritabil sufera frecvent de depresie si anxietate, care pot agrava simptomele. În mod similar, simptomele asociate cu sindromul de colon iritabil pot determina o persoana sa se simta deprimat si sa sufere stari de anxietate.


Tratament:

  Cel mai bun tratament pentru sindromul de colon iritabil este modificarea alimentatiei. Consumati mai multe alimente ce contin fibre solubile (legume si fructe, cereale integrale), care imbunatatesc functia intestinala, reduc senzatia de balonare, amelioreaza durerile si tulburarile de tranzit. Reduceti consumul de alimente grase, ciocolata, cafea, alcool, bauturi carbogazoase. Daca intestinul dumneavoastra se va dovedi la inceput mai sensibil, incepeti prin a consuma legumele fierte la aburi si abia apoi treceti la cele crude.
  Alaturi de modificarea regimului alimentar, bolnavii sunt sfatuiti sa manance incet (sa acorde cel putin 20 minute pentru luarea mesei), mestecand bine alimentele. De asemenea, trebuie evitate alimentele prea calde sau prea reci. Se pare ca fragmentarea pranzului in gustari reduse cantitativ are rezultate bune la unele persoane. Dupa masa de seara, pacientii trebuie sa astepte cel putin doua ore inainte de culcare. In sfarsit, ei trebuie sa gaseasca timp pentru a face sport (cel putin de 3 ori pe saptamana) si pentru a se consacra unor activitati relaxante pentru a reduce stresul.
  Deoarece s-a constatat ca stresul este unul dintre factorii care declanseaza “criza intestinala” este important ca bolnavul sa invete sa-si gestioneze stresul, prin tehnici de respiratie sau de relaxare. De ajutor pot fi si plantele cu efect calmant: tei, musetel, valeriana. In ceea ce priveste medicamentele, medicul poate prescrie antidiareice (Smecta, Imodium), antispastice (Debridat, No-spa, Colospasmin etc.), uneori si sedative. Suplimentele cu calciu si magneziu ajuta la relaxarea intestinului, iar preparatele probiotice pe baza de acidofilus refac flora intestinala.
  Alimente care contribuie la intensificarea tulburarilor intestinale:
-mezelurile, carnea afumata, prajelile
-mancarea foarte condimentata
-fasole uscata, linte, mazare verde
-varza, conopida, brocoli, varza de Bruxelles (provoaca gaze)
-bauturi – cafea, ceai, cola, bauturile carbogazoase in general, alcoolul, sucul de fructe acide (lamaie, struguri, mere, ananas) sau de rosii
-grasimile si zaharurile rafinate
  Un medicament disponibil pentru a trata sindromul de colon iritabil este clorhidratul de alosetron (Lotronex). Lotronex a fost reaprobat cu restrictii importante de catre US Food and Drug Administration (FDA) pentru femei cu forme severe de sindrom de colon iritabil, care nu au raspuns la terapia conventionala si al caror principal simptom este diareea. Cu toate acestea, chiar si la acesti pacienti, Lotronex ar trebui sa fie utilizat cu prudenta, deoarece aceasta poate avea efecte secundare grave, cum ar fi constipatie severa sau scaderea fluxului de sange la colon.

Pentru mai multe informatii click aici

2 comentarii:

  1. ." Consumati mai multe alimente ce contin fibre solubile (legume si fructe, cereale integrale),"
    glumiti, la colon iritabil ? cine va pune pe voi sa scrieti?

    RăspundețiȘtergere
  2. La maladie du vih au cours des 3 dernières années et des douleurs difficiles à manger et la toux sont des cauchemars, en particulier la première année. À ce stade, le système immunitaire est sévèrement affaibli et le risque de contracter des infections opportunistes est beaucoup plus grand. Cependant, tous les séropositifs ne développeront pas le sida. J'ai commencé à prendre des antirétroviraux pour éviter une mort prématurée, mais je croyais en Dieu qui me guérirait un jour. En tant que brevet pour le VIH, nous vous conseillons de prendre des traitements antirétroviraux pour réduire nos chances de transmission du virus à d'autres personnes, il y a quelques semaines, je suis allé à la recherche sur Internet si je pouvais obtenir des informations sur le traitement du VIH par la phytothérapie. Sur ma recherche, j'ai vu le témoignage d'une personne qui avait été guérie du VIH et qui s'appelait Achima Abelard. et un autre brevet concernant le virus de l'herpès, Tasha Moore, qui a également témoigné au sujet de ce même homme, appelé le Dr Itua Herbal Center. J'ai été ému par le témoignage et je l'ai contacté par son adresse Email.drituaherbalcenter@gmail.com OU info@drituaherbalcenter.com. Nous avons bavardé et il m'a envoyé une bouteille de médicament à base de plantes. Je l'ai bu comme il me l'avait demandé. Après l'avoir bu, il me demande de passer un test pour savoir comment j'ai mis fin à ma vie de souffrance du brevet relatif au VIH, je suis guéri et exempt d'arv. Je lui suis toujours reconnaissant Drituaherbalcenter.Voici son numéro de contact: +2348149277967 ... Il m'assure qu'il peut guérir la maladie suivante..Vers, Cancer, Herpès Virus, Hpv, Pile, Erection faible, Maladie de Lyme, Epilepsie, Glaucome., Tumeur cérébrale, psoriasis, Cataractes, Dégénérescence maculaire, Maladie cardiovasculaire, Diarrhée chronique, Maladie pulmonaire. Augmentation de la prostate, Ostéoporose.Alzheimer,
    Démence. , Cancer de la vessie, Autisme, Cancer colorectal, Cancer du sein, Cancer du rein, Leucémie, Cancer du poumon, Maladie de Tay Tach, Lymphome non hodgkinien, Cancer de la peau, Lupus, Cancer utérin, Cancer de la prostate, Convulsions, Fibromyalgie, SLA, Hépatite, Cops, Parkinson Maladie génétique, Fibrodysplasie, Fibrodysplasie ossifiante progressive, Syndrome de toxicité de la fluoroquinolone, Accident vasculaire cérébral, HPV, Érection faible, Inflammation du foie et des reins, Infertilité masculine / féminine, Maladie intestinale, Maladie de Huntington, Diabète, Fibroïde.

    RăspundețiȘtergere