Important de stiut despre aspirina este faptul ca ea ne poate pune viata in pericol. Acest lucru se poate explica prin faptul ca anumite persoane pot dezvolta alergii periculoase la acest medicament, de aceea inainte de administrarea acestui medicament ar fi bine sa facem un test antialergic (la medicamente din gama antiinflamatorii).
Va prezentam in cele ce urmeaza cateva din efectele acestui medicament:
Efecte benefice:
-Ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral, daca nu e asociata cu ibuprofenul (Journal of Clinical Pharmacology)-Reduce riscul reaparitiei cancerului de san la femei si chiar dezvoltarea acestuia (citeste mai mult)
-Reduce riscul de cancer colorectal (Journal of the American Medical Association)
-Protejeaza organismul impotriva bolii Parkinson (revista Neurology)
-Ofera protectie impotriva bolii Alzheimer (Neurology)
-Poate preveni astmul la femeile de varsta mijlocie (revista Thorax)
-Scade riscul de preeclampsie in timpul sarcinii (revista Lancet)
Efecte daunatoare:
-Poate induce in eroare testele pentru diagnosticarea cancerului de prostata:Oamenii de stinta au descoperit ca barbatii care iau aspirina in mod constant au un nivel cu 10% mai scazut al markerului specific cancerului de prostata, facand boala mai greu detectabila.-Creste riscul de hemoragii:Aspirina are proprietatea de a subtia sangele, care se va coagula mai greu.
-Nu ofera protectie impotriva atacului de cord la persoanele diabetice (British Medical Journal)
-Aspirina creste riscul de pierdere a auzului (The American Journal of Medicine)
-Poate provoca afectiuni gastro-intestinale:Persoanele care iau aspirina prezinta un risc crescut de hemoragii gastro-intestinale si ulcer gastric, in special dupa folosirea indelungata a medicamentului.
-Nu ofera nici un fel de protectie anumitor pacienti care au suferit un atac de cord (British Medical Journal)
In incheiere va prezentam va prezentam si prospectul.
Compozitie: Un comprimat contine acid acetilsalicilic 500 mg si excipienti: amidon de porumb, celuloza pulbere.
Indicatii:
Ca analgezic si antipiretic:
- combaterea durerilor de intensitate slaba sau moderate, in cefalee, mialgii, dureri reumatice articulate si periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree
- combaterea febrei
Ca antiinflamator:
- combaterea fenomenelor inflamatorii in reumatismul poliarticular acut
- atenuarea inflamatiei articulare in poliartrita reumatoida
Profilaxia arsurilor solare.
Contraindicatii: - hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipienti
- ulcer gastric sau duodenal activ
- diateza hemoragica
- antecedente de astm bronsic indus de administrarea salicilatilor sau a substantelor cu actiune similara, in special antiinflamatoare nesteroidiene
- ultimul trimestru de sarcina
Reactii adverse: Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regula, bine suportate.
Au fost semnalate sangerari diverse - hematemeza, melena, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feripriva), epistaxis, gingivoragii, purpura. Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se mentine timp de 4-8 zile dupa oprirea administrarii acidului acetilsalicilic.
Fenomenele de iritatie gastrica (dureri abdominale, pirozis, greata, varsaturi) sunt rare daca tratamentul se face corect.
Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal.
Sunt posibile reactii alergice, manifestate in special prin urticarie, edeme, rareori astm bronsic sau reactii anafilactice.
Au fost semnalate reactii de tip anafilactoid la pacientii idiosincrazici.
Au fost semnalate complicatii infectioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie si afectare hepatica), la copiii tratati cu acid acetilsalicilic in scop analgezic si antipiretic.
Mod de administrare: Comprimatele se inghit intregi, cu o cantitate suficienta de apa, sau se pot dizolva intr-o jumatate de pahar cu apa.
Administrarea se face de preferinta dupa mese.
Adulti. Pentru efectul analgezic si antipiretic se administreaza un comprimat Acid acetilsalicilic 500 mg (500 mg acid acetilsalicilic) repetand in functie de necesitati la intervale de 4 ore.
Pentru efectul antiinflamator se administreaza 6-12 comprimate Acid acetilsalicilic 500 mg (3-6 g acid acetilsalicilic) pe zi, in administrare fractionata, la intervale de 6 ore.
Copii cu varsta intre 5 si 12 ani. Administrarea pentru efectele analgezice si antipiretice din cadrul afectiunilor virate se face la indicatia medicului si sub stricta lui supraveghere.
Copii cu varsta peste 12 ani. Pentru efectul analgezic si antipiretic se administreaza cate ? comprimat Acid acetilsalicilic 500 mg (250 mg acid acetilsalicilic), repetand in functie de necesitati la intervale de 4-8 ore.
Pentru efectul antiinflamator in reumatismul poliarticular acut se administreaza 85-100 mg acid acetilsalicilic/kg si zi (fara a depasi 5 g pe zi), fractionat, la intervale de 4-6 ore, timp de 20-30 zile; in continuare se administreaza 2/3 din doza de atac 10-20 zile, apoi 1/2-1/3 alte 30-40 zile.
Precautii: Este necesara prudenta in caz de interventii chirurgicale, din cauza riscului crescut de hemoragii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu