sâmbătă, 18 septembrie 2010

Virusul West Nile

  Virusul West Nile face parte din familia Flavivirida si se înscrie în acelasi grup filogenetic al flavivirusurilor ca si virusurile encefalitei St. Louis si japonez, un complex de virusuri care se gaseste atât în regiunile tropicale, cât si în regiunile temperate.
  Virusul afecteaza în primul rând  pasarile, dar poate infecta si oamenii, caii, câinii, liliecii, maimutele veveritele sau soarecii de casa. La om, virusul se transmite prin întepatura unei specii de tântar.
  De retinut este faptul ca virusul West Nile îi ataca mai ales pe copii si pe batrâni.


  Simptome si manifestare:
-in cele mai multe dintre cazuri, simptomele lipsesc;
-În 20% dintre cazuri manifestarile sunt usoare, apar între 2 si 8 zile de la infectare si constau în febra usoara, cefalee (dureri de cap), frisoane, transpiratie excesiva, stari de slabiciune, dificultati la înghitire si dureri articulare;
-Cel de-al treilea simptom este cel mai grav si consta în encefalita sau meningita cauzate de patrunderea virusului West Nile în zona meningelui, membrana care "îmbraca" creierul, si a lichidului cefalorahidian. Simptomele - dureri de cap, gât întepenit, dezorientare, coma, tremurat, convulsii, stare de slabiciune, vedere slaba, amorteala a degetelor, paralizie – pot sa apara între 3 si 14 zile de la contactul cu virusul.
  Prevenire:
-Evitarea expunerii la tântari, purtând îmbracaminte cu mâneci lungi si pantaloni lungi;
-Desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor;
-Utilizarea de substante chimice  care alunga tântarii;
-Împiedicarea patrunderii tântarilor în casa prin instalarea de plase la geamuri.
  Observatie: Pâna în prezent, nu a fost dezvoltat un vaccin sau un tratament specific în cazul infectarii cu virusul West Nile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu